De 5Ritmes NederlandDe 5Ritmes Nederland
De 5Ritmes Nederland english

Tineke de Wit • Spiritdance

Tineke de WitDe 5Ritmes zijn voor mij zo geweldig, omdat het zo diep en wijs is. Het dansen is op zich al heerlijk: je lijf bewegen, opgaan in de muziek, thuiskomen in jezelf. Maar in het ogenschijnlijke simpele van de 5 ritmes schuilt een gigantische wijsheid waar ik - elke keer als ik dans - uit kan putten.

In mijn lessen neem ik je mee in deze fascinerende dansmeditatie, in dit mysterie van het leven, in de magische wereld van beweging, vormen, gebaren: je lijf, je ziel, je geschiedenis, je gewoontes, je blinde vlekken, je emoties, je relatie tot anderen, je verbinding met het universum. Als ik nog maar 1 ding kon doen mijn hele leven lang, dan zou ik alleen nog maar de 5Ritmes willen dansen…

Dans heeft mijn hele leven al centraal gestaan. Als kind heb ik intensief aan ritmische gymnastiek gedaan met ballen, knotsen, hoepels en de bal. Vaak met de groep (Quick van juf Akke Smit uit Leeuwarden) Nederlands kampioen geweest. Toen dat ophield, zo rond mijn twintigste, was ik onthand: hoe en waar nu te kunnen dansen? Gelukkig kwam een paar jaar daarna Duende op mijn pad, een moderne theaterdansgroep in Friesland van artistiek leidster Grietine Molenbuur. We traden op in theaters in heel Nederland en we bezochten straatfestivals. Ik vond het geweldig, die creativiteit, het avontuur. Rond mijn dertigste hield ook dit op en weer wist ik niet waar ik met mijn dansbehoefte heen kon. Ik heb jaren andere dingen gedaan met dans: ben dansjournalist geweest en ben docent Geschiedenis van de Westerse theaterdans geweest. Via bewustzijnstrainingen (Venwoude, Osho) ben ik zelf weer gaan dansen in dansmeditaties en toen ben ik ook de 5Ritmes tegengekomen. Het sloeg bij me in als een bom: dit is wat ik wil doen, dit is wat ik mensen wil geven, dit is waar ik mensen in mee wil nemen.

Ik heb in oktober 2014 de opleiding in Amerika bij Gabrielle Roth afgerond en ik ben lid van de 5RTA. Mijn thuisbasis is Haarlem waar ik in mijn bedrijf Spirit Dance wekelijks avondworkshops geef, weekendworkshops verzorg en al jaren de Spirit Dance Party op het Haarlemse station organiseer. Dans en muziek zijn onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Een droom werd werkelijkheid.

Contact

Email: tinekedewit2013@ziggo.nl
Telefoon: 06 - 45023617
Website: www.spiritdance.nl