De 5Ritmes NederlandDe 5Ritmes Nederland
De 5Ritmes Nederland english

Hella Brugts • Golvende dans, golvende stem

Hella BrugtsIn 1992 heb ik de eerste stap op mijn 5Ritmes danspad gezet. Dans had al wel tijdens mijn jeugdjaren mijn hart gestolen en zelfs als jongvolwassene heb ik klassiek, modern en caractère gedanst. Toch raakte mijn bevlogenheid bij het beoefenen van deze dansvormen altijd weer onder- gesneeuwd door de vastgelegde, strakke vormen en het perfectionisme en fanatisme, dat dit in me opriep. Pas toen ik in aanraking kwam met dansvormen, met meer ruimte voor de vrijheid van mijn innerlijke danser, werd ik opnieuw gegrepen. Ondertussen was ik opgeleid tot Psychiatrisch Verpleegkundige.

Om meer te leren over de samenhang tussen lichaam, gedachten, emoties en spiritualiteit ben ik vervolgens een 4-jarige opleiding Emotioneel Lichaamswerk gaan volgen. Door het integreren hiervan in de dans, was dansen niet meer alleen een vorm van beweging, maar ook een voertuig voor (emotionele) heling geworden. Hiermee was voor mij de cirkel rond.

Jaren van reizen en dansuren maken bij verschillende 5Ritmes docenten volgden.

Een warm hart draag ik toe aan mijn eerste docenten Ya’Acov en Susannah Dharling Khan. Bevlogen, wijze en inspirerende mensen, wier passie voor de dans wortelt in een diepliggende zorg voor de aarde en de mensheid. Zij zijn mijn opstapje geweest naar mijn kennismaking met Gabrielle Roth zelf, grondlegster van de 5Ritmes. Een eigenzinnige, kunstzinnige vrouw. Met een scherp zicht. Een eigen taal, ook scherp. Maar beiden wel ontsprongen aan een zee van onvoorwaardelijke liefde. Dus dienend en oprecht.

Gabrielle Roth is in augustus 2012 overleden. Ik ben dankbaar voor de erfenis, die ze aan de wereld heeft nagelaten. En ik prijs me gelukkig met de eigen verbintenis, die ik met Gabrielle heb gehad; dat ik rechtstreeks uit de 5Ritmes bron heb kunnen putten.

Vanaf 1994 begeleid ik groepen en individuele sessies. Sinds 2001 ben ik erkend docent in de 5Ritmes van Gabrielle Roth.

De uitnodiging van mij aan dansers, die naar mijn lessen komen, is om te komen zoals je bent; niet als meer en niet als minder dan dat. Zowel het positieve als het negatieve in je leven wil het licht zien en heeft een dans. Alleen vanuit acceptatie van het bestaande, kan het leven zich ontwikkelen en kun je het achterhaalde loslaten. De dans vraagt je om je mogelijkheden en beperkingen te respecteren. Ook een fysieke beperking is niet meer dan een deur, die je door kan om dichter bij jezelf te komen. De 5Ritmes helpen je om jezelf te ontvouwen. Ik draag er zorg voor, dat dit op een zachte, soepele en speelse wijze gebeurt. In respect voor de stille ruimte die in ieder van ons huist en waar de wijsheid over het eigen leven voor het oprapen ligt.

In alles wat ik zelf aan ontwikkeling heb doorgemaakt, is mijn stem een trouwe bondgenoot geweest. De stem heeft dezelfde oorsprong als de danser. De stem resoneert wie je bent. Het is eerlijk. Het resoneert de waarheid over jezelf. De stem laat horen als er een onbalans is en is een helend instrument bij het herstel hiervan. In het dansen bekrachtigt de stem de ritmes. De stem voedt de ritmes en vice versa. Zodanig dat uiteindelijk niet meer te onderscheiden is wie van de twee de ander in beweging zet. Ze bevrijden elkaar. En langs die weg bevrijden ze jou!

Contact

Telefoon: 0162 - 74 03 45
Email: helladance5@hotmail.com
website: https://sites.google.com/site/devijfritmes/